CEAIUL DE SALCÂM – Combate bolile pulmonare și tratează tulburările digestive

Ceaiul din flori de salcâm are proprietăţi terapeutice nebănuite, tratând şi alinând dureri din cele mai diverse şi mai puternice. Florile de salcâm sunt un remediu la îndemâna oricui. Au efecte calmante, alungă stresul, detoxifică organismul şi alină durerile de stomac.

Substanţele conţinute de florile de salcâm, precum substanţele mucilaginoase, uleiul volatil, acaicina, sunt adevărate miracole pentru sănătatea noastră, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Florile de salcâm mai conţin robinină, flavone, vitamine, minerale, carotenoizi. Din florile de salcâm, recoltate în lunile mai-iunie, sau achiziţionate din magazinele naturiste, se obţine o licoare cu beneficii prea puţin cunoscute: infuzia.

Beneficiile ceaiului de salcâm

  • Este eficient împotriva insomniei și a tulburărilor de somn
  • Benefic pentru afecțiunile digestive
  • Alungă migrenele și astenia de primăvară
  • Tratează tusea și răcelile de sezon
  • Tratează tulburările digestive
  • Ameliorează migrenele
  • Combate bolile pumlonare

Cum se prepară ceaiul de salcâm

Florile de salcâm trebuie culese în plin sezon, în general în a doua jumătate a lunii mai, pentru rezultate optime. De reținut că, în funcție de regiune, perioada optimă de cules poate varia ușor. Acest interval este extrem de limitat (circa o săptămână), așa că trebuie acționat rapid. Putem păstra florile în pungi de plastic pe tot parcursul anului, dacă le uscăm sau înghețăm. În general, pentru a face ceai, florile uscate de salcâm se lasă, pur și simplu, la infuzat, ca orice alt ceai.

Ceaiul de salcâm se prepară din două linguriţe pline cu flori la o cană de 200-250 ml plină cu apă clocotită. Aceasta se acoperă preț de 15 minute, apoi ceaiul se strecoară și se bea, în funcție de nevoie. În general, se recomandă 2-3 căni pe zi – călduțe, nu fierbinți -, pe stomacul gol și, de preferat, fără pic de îndulcitor.

Ceaiul de salcâm combate bolile pulmonare

De la accese de tuse rezultate în urma unor viroze sau răceli, infecţii ale căilor respiratorii, astm și până la boli pulmonare mai severe, ceaiul din flori de salcâm este unul dintre tratamentele naturiste cele mai indicate. Acesta are un efect rapid asupra sistemul pulmonar, prin ameliorarea proceselor inflamatorii, calmarea tusei convulsive si astmatice şi reducerea secreţiile nazale.

Și asta datorită conţinutului mare de flavone şi robinozide din flori, care au proprietăţi emoliente, antiiritative şi expectorante. Cum se administrează? La o cană de 250 de ml, se combină apa fierbinte cu o linguriţă de flori de salcâm – aproximativ 2 grame. Se beau 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol şi fără pic de zahăr. La administrare, ceaiul trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.

Ceaiul de salcâm ameliorează migrenele

Ceaiul din flori de salcâm are efect antinevralgic, calmant și sedativ și reduce excitabilitatea nervoasă. Astfel, nu este de mirare că reprezintă un tratament adjuvant extrem de des întâlnit în rândul celor care aleg să scape de migrene cu ajutorul unor soluții naturale. Cum se administrează? Oamenilor care suferă de cefalee le este recomandat consumul a nu mai puțin de 1 litru pe zi de ceai din flori de salcâm.

Ceaiul de salcâm tratează tulburările digestive

Datorită efectului său antiacid și calmant, ceaiul de salcâm ameliorează probleme digestive variate – de la hiperaciditate, gastrită, diaree, ulcer la crampe abdominale sau indigestii. Cum se administrează? De două ori pe zi, dimineaţa şi seara, bea un ceai simplu de la farmacie sau macerat din flori, pentru probleme mai grave.

Pentru macerat, se pune într-o cană cu apă o linguriţă şi jumătate de flori de salcâm. Amestecul se lasă la odihnit cel puţin 12 ore (cel mai bine pe parcursul nopții), apoi se consumă în două reprize – pe stomacul gol, de preferat.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *